Categorieën
Nieuw woord van de week

omikronvariant

Geen nu en xi maar omikron.

Nieuwe variant van het coronavirus die door Zuid-Afrikaanse virologen ontdekt werd. Of je van deze variant zieker wordt en of die variant besmettelijker is dan de nu vooral heersende deltavariant, moet de komende weken nog uitgezocht worden. Dat wordt een taak voor de virologen en epidemiologen. Ondertussen worstelden de Nederlandse media met het woord.

Op woensdag 24 november meldden Zuid-Afrikaanse virologen aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat er een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt was, met de werknaam B.1.1.529. Twee dagen later zou de WHO de nieuwe naam bekendmaken. Zeker was dat die zou beginnen met een Griekse letter, omdat een naam als Zuid-Afrikavariant als te stigmatiserend zou worden beschouwd, net zoals vorig jaar termen als Indiavariant en Wuhanvirus ongeschikt werden geacht.

Foto door Fusion Medical Animation op Unsplash

De Volkskrant gokte op vrijdag online dat dit de nuvariant zou worden. Dat was misgegokt. De WHO vond dat nu te veel leek op het Engelse new ‘nieuw’ en xi kwam al helemaal niet in aanmerking, aangezien de Chinese leider en vele andere Chinezen de achternaam Xi hebben. Omikronvariant werd het dus, naar de vijftiende letter van het Griekse alfabet.

Evenals het virus zelf is het woord niet meer te stuiten, maar de Nederlandse media hadden het moeilijk met de spelling ervan. Overal werd het de omicronvariant genoemd, terwijl omikron toch echt met een k wordt gespeld. Telkens dook ook een koppelteken op: omikron-variant, maar die vorm heeft het inmiddels afgelegd tegen de vorm zonder koppelteken.

Het woord omikron zelf wordt intussen eveneens gebruikt als aanduiding voor de variant. Het wordt niet alleen zelfstandig gebruikt, maar komt ook voor in samenstellingen als omikronbesmetting en omikronpatiënt.

Bron:

NOS, 26 november 2021


Meer lezen