Categorieën
Nieuws

Eerste oogst nieuwe woorden

Dagelijks ontstaan er nieuwe woorden in het Nederlands. Nieuwe samenstellingen, bestaande woorden met een nieuwe betekenis en mixwoorden: allemaal neologismen. De meeste neologismen verdwijnen weer, maar sommige blijven bestaan. Het Instituut voor de Nederlandse Taal verzamelt ze allemaal. Welke nieuwe woorden heeft 2018 ons tot nu toe gebracht?

Kech was een van de eerste nieuwe woorden waarmee we dit jaar geconfronteerd werden. Het is een Nederlandse verbastering van het Arabische keghba, dat ‘prostituee, hoer’ betekent. Rapper Boef raakte in opspraak omdat hij de vrouwen die hem thuisbrachten na een oud-en-nieuwfeestje kechs noemde. In een latere excuusvideo legde hij uit dat kech niet per se negatief hoeft te zijn, vergelijkbaar met bijvoorbeeld bitches, dat ook door veel rappers gebruikt wordt. Maar YouTuber Youssef Koukouh is het daar niet mee eens. Volgens hem wordt kech binnen de Marokkaanse gemeenschap juist als zwaar beledigend opgevat. Koukouh zegt ook dat het woord sinds een jaar of twee steeds vaker gebruikt wordt onder jongeren. Helemaal nieuw is het dus niet, maar tot begin dit jaar nog wel vrij onbekend voor de meeste mensen. 

Niet lullen

Wel helemaal nieuw is de ‘lul-niet-lolly’: een lolly die praatgrage concertbezoekers letterlijk de mond snoert. Met een lolly in je mond kun je namelijk lastig iets zeggen. Hard praten tijdens een concert is al jaren een probleem in de Nederlandse concertzalen. De NOS meldt dat het fenomeen ook wel Dutch disease genoemd wordt. Het Haags poppodium Paard bedacht de speciale lolly om mensen op een subtiele manier te kunnen wijzen op hun gedrag en de overlast die ze daarmee veroorzaken. Sinds eind januari 2018 is de lul-niet-lolly gratis verkrijgbaar aan de bar in het Paard, en is het Nederlands een woord rijker. 

Hashtags

Twitter is vaak een goede bron voor nieuwe woorden. Vooral met hashtags die aanhaken op actuele gebeurtenissen zijn twitteraars creatief. In januari raasde er een hevige westerstorm over het land en veel reizigers strandden omdat er geen treinen meer reden. Hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets vroeg aan de NS of ze niet een hashtag konden bedenken voor mensen die een lift nodig hadden of wilden aanbieden, en vervolgens werd #StormPoolen geboren: een mixwoord van storm en carpoolen. Een andere hashtag die begin dit jaar het licht zag was #halbewaarheid, een woordspeling met de naam Halbe (Zijlstra) en halve waarheid. De minister van Buitenlandse Zaken loog over een ontmoeting die hij gehad zou hebben met de Russische president Poetin, en trad af toen dat naar buiten kwam.

Natuurlijk zijn kech, lul-niet-lolly, #StormPoolen en #halbewaarheid niet de enige nieuwe woorden van 2018. Het is een kleine greep uit de verzameling. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste woorden in het Nederlands? Volg dan onze webrubriek Neologisme van de week!


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.